SAVAS 2021

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji in Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) vas skupaj vabita na Slovensko-ameriški virtualni akademski simpozij (SAVAS), ki bo potekal preko spleta v sredo, 9. junija 2021, od 17. do 20. ure po srednjeevropskem času. 14.00 EDT / 8-11 AM PDT.

O SIMPOZIJU

SAVAS 2020 je združil 200 profesorjev, administratorjev in drugih akademikov iz obeh držav, ki jih zanima krepitev formalnih, neformalnih, raziskovalnih odnosov in odnosov, usmerjenih v izmenjavo. Cilj simpozija je bil predvsem prikazati primere zelo uspešnega sodelovanja med ZDA in Slovenijo ter uvesti razpoložljive podporne mehanizme.

SAVAS 2021 bo še okrepil sodelovanje med Slovenijo in ZDA ter predstavil obstoječa sodelovanja na različnih področjih. Poudarek bo predvsem na interakciji in mreženju med udeleženci.

Na simpoziju boste slišali dva izjemna slavnostna govornika; Erica Johnson Debeljak, ameriško-slovenska pisateljica in prevajalka, in Janina Golob Deeb, MD, M.S., izredna profesorica za parodontologijo na Šoli za zobozdravstvo, Univerza Virginia Commonwealth v ZDA.

Letos smo podaljšali čas za mreženje med udeleženci, ki jih zanimajo raziskovalno sodelovanje, programi izmenjav za študente in profesorje, poletne šole in drugi načini sodelovanja.

Po simpoziju bodo na voljo konkurenčne štipendije za potovanja, da se spodbudi nova sodelovanja.

PROGRAM SIMPOZIJA

Sreda, 9. junija 2021

5 PM (CET) / 11 AM (EDT) / 8 AM (PDT) Uvodni nagovori

5.15 PM (CET) / 11.15 AM (EDT) / 8.15 AM (PDT) Slavnostna govorka: Erica Johnson Debeljak

5.45 PM (CET) / 11.45 AM (EDT) / 8.45 AM (PDT) Kratka predstavitev obstoječih podpornih mehanizmov

5.55 PM (CET) / 11.55 AM (EDT) / 8.55 AM (PDT) Kratka predstavitev Društva v tujini izorabženih Slovencev (Društvo VTIS)

6.05 PM (CET) / 12.05 PM (EDT) / 9.05 AM (PDT) Slovanostna govorka: Janina Golob Deeb, D.M.D., M.S.

6.35 PM (CET) / 12.35 PM (EDT) / 9.35 AM (PDT) Povezovanje z raziskovalci, vzgojitelji in skrbniki na vašem področju

7.55 PM (CET) / 1.55 PM (EDT) / 10.55 AM (PDT) Zaključne besede

Slavnostni govorki

ERICA JOHNSON DEBELJAK

Ameriško-slovenska pisateljica in prevajalka

Erica Johnson Debeljak je ameriško-slovenska pisateljica in prevajalka, ki živi v Ljubljani v Sloveniji. Je doktorska študentka na podiplomski šoli ZRC v modulu literarne vede. Na univerzi v New Orleansu je magistrirala iz kreativnega študija in diplomirala iz francoske književnosti na univerzi Columbia. Njeno objavljeno delo vključuje avtobiografske knjige (Prepovedani kruh, Severnoatlantske knjige, 2009) ter eseje, kratke zgodbe in romane. Pogosto je sodelovala tudi v slovenskih medijih. Njeni spomini Virgin Widow Whore so bili objavljeni v slovenskem prevodu februarja 2021 in so v zadnjih treh mesecih najbolje prodajana knjiga v Sloveniji.

JANINA GOLOB DEEB

Izredni profesorica za parodontologijo na Stomatološki fakulteti Univerze Virginia Commonwealth

Janina Golob Deeb, D.M.D., M.S. leta 1996 doktorirala iz dentalne medicine na Univerzi v Ljubljani. Po diplomi je opravila enoletno prakso na Univerzi v Ljubljani. Šolanje je nadaljevala na Univerzi za zdravstvene vede v Oregonu, kjer je leta 2000 prejela certifikat iz parodontologije, leta 2001 pa magistrirala iz oralne in molekularne biologije. Dr. Golob Deeb je certificirana parodontistka in ima aktivne zobozdravstvene licence v Virginiji, Arizoni in Sloveniji. Dr. Golob Deeb se je leta 2013 pridružil stomatološki šoli University of Virginia Commonwealth po 13 letih klinične prakse. Je direktorica predoktorske parodontologije na VCU, deluje na več klinikah, vodi tri tečaje in še vedno honorarno opravlja prakso na fakulteti. Njeno raziskovalno področje je implantologija, laserji v zobozdravstvu, klinične študije in zobozdravstvena izobrazba.

KAKO SE REGISTRIRATI

Pozdravljamo vse udeležence, ki jih zanima krepitev formalnih, neformalnih, raziskovalnih ali v izmenjavo usmerjenih akademskih odnosov med Slovenijo in ZDA na vseh ravneh in vsebinskih področjih.

Čeprav je simpozij brezplačen in odprt za akademsko javnost, vas prosimo, da se registrirate tukaj.

Registracija

PROGRAMSKI ODBOR

Andrej Košmrlj, Ph.D., predsednik programskega odbora, član upravnega odbora ASEF in docent za strojništvo in vesoljsko inženirstvo na Univerzi Princeton v ZDA (andrej@princeton.edu).

Marina Klemenčič, Ph.D., docentka za biokemijo, Univerza v Ljubljani, Slovenija (marina.klemencic@fkkt.uni-lj.si).

Tamara Pavasović Trošt, Ph.D., docentka za mednarodno ekonomijo in poslovanje, Univerza v Ljubljani, Slovenija (tamara.trost@ef.uni-lj.si).

Teja Pristavec, Ph.D., docentka za statistične znanosti na oddelku za družbeno in odločitveno analitiko, Inštitut za biokompleksnost, Univerza v Virginiji, ZDA (tp2sk@virginia.edu).

KONTAKTNE OSEBE

Andrej Košmrlj, Ph.D., predsednik programskega odbora, član upravnega odbora ASEF in docent za strojništvo in vesoljsko inženirstvo na Univerzi Princeton v ZDA  (andrej@princeton.edu).

Brian J. Street, namestnik za odnose z javnostmi, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji (streetbj@state.gov).

Barbara Zagorc, ASEF, Slovenija (barbara@asef.net).

Klemen Mesarec, ASEF, Slovenija (klemen@asef.net).

Ms. Ivanka Ponikvar, Exchanges Specialist, U.S. Emstrokovnjakinja za izmenjave, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji (ponikvari@state.gov)