SAVAS 2020

Ameriško veleposlaništvo v Sloveniji in Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) vas skupaj vabita na Slovensko-ameriški virtualni akademski simpozij (SAVAS), ki bo potekal preko spleta v ponedeljek, 16. novembra 2020, med 17. in 20. uro po srednjeevropskem času / od 11. ure. AM do 14:00 EST / od 8:00 do 11:00 PST.

O SIMPOZIJU

SAVAS bo združil profesorje, administratorje in druge akademike iz obeh držav, ki jih zanima krepitev formalnih, neformalnih, raziskovalnih odnosov in odnosov, usmerjenih v izmenjavo. Cilj simpozija je prikazati primere zelo uspešnega sodelovanja med ZDA in Slovenijo, uvesti razpoložljive mehanizme podpore in omogočiti fakultetam, da se srečajo z drugimi fakultetami na svojih področjih v ZDA in Sloveniji.

Z veseljem sporočamo dva izjemna slavnostna govornika; Dr. Robert Jeraj je profesor medicinske fizike na univerzi Wisconsin-Madison v ZDA, dr. Anja Svetina Nabergoj pa izredna profesorica podjetništva na Ekonomski in poslovni šoli Univerze Ljubljane v Sloveniji. Naša predavatelja bosta predstavila lastne izkušnje pri razvoju zelo uspešnega sodelovanja med ZDA in Slovenijo.

Na simpoziju bo skupina članov iz institucij in organizacij razpravljala o razpoložljivih mehanizmih podpore (Fulbrightov program, Javna agencija za raziskovalno dejavnost, NSF + ERC, ASEF itd.). Poleg tega se bodo udeleženci imeli priložnost predstaviti manjši skupini potencialnih sodelavcev in partnerjev na svojih področjih.

Po prvem uvodnem simpoziju novembra 2020 načrtujemo nadaljevalni virtualni simpozij spomladi 2021 s poudarkom na vzpostavitvi novih sodelovanj. Za spodbujanje sodelovanja bodo na voljo konkurenčne subvencije za potovanja.

PROGRAM SIMPOZIJA

Ponedeljek, 16. november 2020

5:00 PM (CET) / 11:00 AM (EST) / 8:00 AM (PST) Uvodne besede

Ameriška veleposlanica Lynda C. Blanchard

Jure Leskovec (ASEF, Stanford University)

5:10 PM (CET) / 11:10 AM (EST) / 8:10 AM (PST) Primeri zelo uspešnega sodelovanja med ZDA in Slovenijo

Robert Jeraj (University of Wisconsin-Madison) [PDF slidi]

Anja Svetina Nabergoj (University of Ljubljana)

6:00 PM (CET) / 12:00 PM (EST) / 9:00 AM (PST) Primeri uspešnega mednarodnega sodelovanja na institucionalni ravni

Aleksandra Lovrencic (University of Maribor)[PDF slides]

Danijela Voljč (University of Ljubljana)

6:20 PM (CET) / 12:20 PM (EST) / 9:20 AM (PST) Panel o razpoložljivih podpornih mehanizmih

Fulbright program (Brian Street, U.S. Embassy Ljubljana)

Slovenska raziskovalna agencija (Mojca Boc) [PDF slidi]

Nacionalna znanstvena fundacija in Evropki raziskovalni svet, Human Frontier Sceince Program, BILAT USA 4.0 (Andrej Košmrlj, Princeton University) – [PDF slidi]

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije (Špela Sušec) – [PDF slidi]

ASEF (Marinka Žitnik, Harvard University) – [PDF slidi]

7:00 PM (CET) / 1:00 PM (EST) / 10:00 AM (PST) Odmor z možnostjo srečanja z drugimi udeleženci na določenih področjih

Izobraževanje, programi izmenjave, poletne šole

Umetnost, oblikovanje, glasba

Posel, ekonomija, pravo

Računalništvo

Zdravje, medicina, farmacija

Humanistika in družbene vede

Naravoslovne znanosti

Fizika, inženirstvo, znanost o materialih

19:55 (CET) / 13:55 (EST) / 10:55 (PST) Zaključne besede

Slavnostni govorci

ROBERT JERAJ

Professor of Medical Physics, University ofProfesor medicinske fizike na Univerzi Wisconsin-Madison, ZDA

Robert Jeraj, Ph.D., is a Professor of Medical Physics, Human Oncology, Radiology and Biomedical Engineering at the University of Wisconsin, Madison, where he leads the Imaging and Radiation Sciences Program at the University of Wisconsin Carbone Cancer Center. Prof. Jeraj received both Robert Jeraj, doktor znanosti, je profesor medicinske fizike, človeške onkologije, radiologije in biomedicinskega inženirstva na Univerzi v Wisconsinu v Madisonu, kjer vodi program za slikanje in sevalne vede na Univerzi v Wisconsinu Carbone Cancer Center. Jeraj je diplomiral in doktoriral. iz fizike na Univerzi v Ljubljani. Jeraj je tudi profesor na Univerzi v Ljubljani, kjer je pred dobrim desetletjem začel s podiplomskim programom iz medicinske fizike in kjer trenutno vodi raziskovalno skupino iz medicinske fizike. Njegovo glavno raziskovalno zanimanje obsega razumevanje heterogenosti tumorjev ter s tem povezanega izvora in razvoja odpornosti na zdravljenje z uporabo obsežnih molekularnih slikovnih končnih točk.

ANJA SVETINA NABERGOJ

Izredna profesorica za podjetništvo, Univerza v Ljubljani, Slovenija

Anja Svetina Nabergoj, izredna profesorica na Univerzi v Ljubljani in predavateljica na Inštitutu za oblikovanje Hasso Plattner na univerzi Stanford. Zadnjih 10 let razvija pedagogiko za poučevanje inovacijskega procesa in negovanje kreativne miselnosti do vodenja v vodilnih svetovnih podjetjih in znanstvenikih v laboratorijih v kampusu Stanford. S svojo ekipo je razvila učni načrt za uporabo oblikovalskega mišljenja pri znanstvenih in znanstvenih raziskavah ter poučevala programe za podiplomske študente in člane fakultet. S svojo raziskovalno skupino na Stanfordu je izvedla študijo, ki razkriva in analizira ustvarjalni proces, ki stoji za inovativnimi znanstvenimi raziskavami. Rezultati kažejo, da inovativne fakultete vidijo ustvarjalnost kot osrednjo vlogo v svojih raziskavah in si aktivno prizadevajo uravnotežiti ustvarjalne in analitične vidike svojega dela. Na podlagi ugotovitev je njena ekipa razvila pedagogiko za negovanje ustvarjalnega potenciala mladih učencev in jim omogočila, da združujejo znanstveni proces z načeli oblikovanja in ustvarjalno prakso za izvirne raziskave na svojem področju. Objavili so knjigo Ustvarjalnost v raziskavah: razvijajte jasnost, bodite inovativni in napredujte na svojem raziskovalnem potovanju (Cambridge University Press, 2019). Anja je v svetovalnem odboru The Stanford Catalyst for Collaborative Solutions, kar je nova pobuda z drzno misijo ustvariti odprt prostor za raziskovanje neobičajnih interdisciplinarnih rešitev za najnujnejše izzive na svetu. Cilj univerze Stanford je zgraditi mednarodno priznan model namenskih, visoko vplivnih in interdisciplinarnih raziskovalnih ekosistemov.

KAKO SE REGISTRIRATI?

Pozdravljamo vse udeležence, ki jih zanima krepitev formalnih, neformalnih, raziskovalnih ali v izmenjavo usmerjenih akademskih odnosov med Slovenijo in ZDA na vseh ravneh in vsebinskih področjih.

Čeprav je simpozij brezplačen in odprt za akademsko javnost, vas prosimo, da se registrirate do petka, 13. novembra 2020.

Registracija

PROGRAMSKI ODBOR

Andrej Košmrlj, Ph.D., predsednik programskega odbora, član upravnega odbora ASEF in docent za strojništvo in vesoljsko inženirstvo na Univerzi Princeton v ZDA (andrej@princeton.edu).

Marina Klemenčič, Ph.D., docentka za biokemijo, Univerza v Ljubljani, Slovenija (marina.klemencic@fkkt.uni-lj.si).

Tamara Pavasović Trošt, Ph.D., docentka za mednarodno ekonomijo in poslovanje, Univerza v Ljubljani, Slovenija (tamara.trost@ef.uni-lj.si).

Teja Pristavec, Ph.D., docentka za statistične znanosti na oddelku za družbeno in odločitveno analitiko, Inštitut za biokompleksnost, Univerza v Virginiji, ZDA (tp2sk@virginia.edu).

KONTAKTNE OSEBE

Andrej Košmrlj, predsednik programskega odbora, član upravnega odbora ASEF in docent za strojništvo in vesoljsko inženirstvo na Univerzi Princeton v ZDA  (andrej@princeton.edu).

Brian J. Street, namestnik za odnose z javnostmi, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji (streetbj@state.gov).

Barbara Zagorc, ASEF, Slovenija (barbara@asef.net).

Ms. Ivanka Ponikvar, Exchanges Specialist, strokovnjakinja za izmenjave, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji (ponikvari@state.gov).